We hebben maar één planeet en daar moeten we zuinig mee omgaan en voor zorgen. Als liefhebbers van papier en inkt en alles wat daarbij komt kijken, zijn we ons bewust van de impact op het milieu die wij hebben met ons product. Milieuvriendelijke geboortekaartjes zijn voor ons een doel. In dit artikel leggen we uit welke stappen we hebben genomen om onze impact zo klein mogelijk te maken. Tevens bieden we manieren aan om mee te helpen aan een positieve ontwikkeling. Lees snel verder!
Milieuvriendelijke Geboortekaartjes Inhoudsopgave
Geen chemicaliën en heel weinig afval
De eerste klap is een daalder waard, zeggen we vaak, en hoe waar is dat bij drukwerk? Zodra je meer produceert dan je echt nodig hebt, zorg je voor overbodig afval. Wij drukken alleen digitaal. Dit betekent in de praktijk dat je alleen drukt wat je nodig hebt zodat er heel weinig afval vrijkomt. Bij het traditionele offset drukken werden er bijvoorbeeld tot wel 200 vellen gedrukt voordat de kleur op peil was en het echte drukken kon beginnen. Bij digitaal drukwerk sla je die hele stap over, met veel minder afval als resultaat. Je kan hele kleine oplages draaien, zonder hoge startkosten en afval. De kwaliteit is tegenwoordig net zo hoog, zo niet hoger dan offset drukwerk en de technologie van het digitale drukken ontwikkelt zich nog steeds. (Lees meer over de technologie van milieuvriendelijk drukwerk op de website van de digitale drukpers die wij gebruiken, de HP Indigo.)
Het digitale drukproces bij onze drukker is bovendien een proces waar geen chemicaliën worden gebruikt. Een belangrijke stap in milieuvriendelijk drukken, gecombineerd met het zoveel mogelijk vermijden van afval. Maar we kunnen meer doen. De herkomst van het papier, bijvoorbeeld, is ontzettend belangrijk.
Papier wordt gemaakt van hout, toch?
Bij geboortekaartjes maken we gebruik van papier. Traditioneel wordt papier gemaakt van hout, afkomstig van gekapte bomen. Maar dit is tegenwoordig niet de enige manier. Ten eerste is er het bekende gerecycled papier, dat wordt geproduceerd van hergebruikt oud papier. Daar is ons bruine kraftpapier van gemaakt. Uiteindelijk is het natuurlijk nog steeds gemaakt van hout.
Ten tweede is er nu ook papier dat ten dele (of volledig, afhankelijk van welke variant) gemaakt wordt van landbouwafval. Dit is restafval dat na de oogst normaal gesproken niet meer bruikbaar is. Een Nederlands bedrijf, genaamd Paperwise, heeft het idee opgepakt om van dit agrarische restafval papier te gaan produceren. De boeren krijgen zo ook een vergoeding voor hun restafval, waardoor het voor hen ook een interessant proces wordt.
Ten derde, jaja, er is nu nog een nieuw alternatief! Weer een Nederlands bedrijf die een fantastisch product heeft ontwikkeld. Het heet Vibers en wordt gemaakt van olifantsgras dat in Nederland verbouwd wordt. We gaan al deze drie opties uitgebreid bespreken, maar eerst iets over de andere, “gewone”, papiersoorten die wij gebruiken.
FSC papier: Hoe zit dat precies?
Voor meer regulier papier is er al heel lang een certificering die garandeert dat het hout afkomstig is van verantwoord bosbeheer. De Forest Stewardship Council (FSC) is 25 jaar geleden begonnen met een visie voor een andere omgang met onze bossen. Het doel is om de bossen op onze wereld te behouden. Er wordt niet alleen gekeken naar het ecologische deel, maar ook naar de sociale en economische component. Voor de mensen die afhankelijk zijn van het bos zijn deze laatste componenten essentieel en versterken ze weer het eerste deel, de natuur zelf. Hierdoor ontstaat er een gezonde cirkel, waarbij verantwoord bosbeheer leidt tot een gezonde economische situatie, wat weer zorgt voor motivatie om de bossen op de juiste wijze te blijven beheren.
Hierboven zie je de eerste schets van het inmiddels beroemde logo. Het logo werd in 1996 gelanceerd en is sindsdien op allerlei producten te vinden, waaronder heel veel verpakkingen en drukwerk. Als je wilt, kunnen we het logo ook op jullie geboortekaartjes drukken omdat onze drukker volledig FSC gecertificeerd is. De meeste papiersoorten die we aanbieden hebben deze certificatie via onze drukker: geschept papier (Tintoretto Gesso), Conqueror papier, Linnenpapier, HVO, metallic papier en kraftpapier.
Bij Paperwise en Vibers ontbreekt het FSC certificaat omdat deze papiersoorten niet worden vervaardigd van hout uit bomen. Dat moeten we uitleggen, lees onder de video weer verder. Als je meer wilt weten over de Forest Stewardship Council, lees dan hier verder, of bekijk onderstaande video.
Paperwise: papier gemaakt van landbouwafval
Paperwise is een ontzettend interessante optie om kaartjes op te drukken. Zoals ik net al even noemde, het Paperwise papier heeft geen FSC certificatie. Omdat het niet met hout gemaakt wordt, maar met agrarisch restafval. Hierdoor is het nog een stuk minder belastend voor het milieu dan FSC papier. De bladeren en stengels blijven over na de oogst en worden nu verzameld en verwerkt tot papier. Dit heeft een aantal grote voordelen:
- Normaal wordt het afval verbrand. Dit zorgt voor uitstoot, die nu geheel vermeden wordt.
- De opbrengst van deze grondstof ligt wel 1,5 keer zo hoog per hectare als bij bomen in een bos. Het is bovendien 40 keer zo snel beschikbaar.
- De boeren worden gecompenseerd voor het afval, terwijl dit voorheen niks opleverde. Dit is goed voor het boerenbedrijf en geeft een mooie motivatie om mee te helpen duurzaam papier te maken.
- Door papier te maken van landbouwafval, kunnen allerlei bomen blijven staan en doorgaan met C02 opnemen.
Een onafhankelijk onderzoek toonde aan dat de milieu-impact van Paperwise liefst 47% lager ligt dan FSC gecertificeerd papier en 29% lager dan recycled papier. Dat zijn toch wel verrassende cijfers, die het Paperwise echt als een prachtig alternatief neerzetten voor FSC papier. Daarnaast ziet het papier er ook fantastisch uit, met mooie, duidelijk zichtbare vezels die een schitterend en natuurlijk uiterlijk aan het papier geven.
Vibers: papier gemaakt van olifantsgras
Ik mag Vibers presenteren als onze nieuwste innovatieve papiersoort! Met veel dank natuurlijk aan onze drukker. Vibers is een zeer interessant alternatief voor normaal papier. Het wordt gemaakt van olifantsgras, dat hier in Nederland wordt verbouwd. Het ideaal van milieuvriendelijke geboortekaartjes komt met deze papiersoort wel heel dichtbij! De universiteit van Wageningen doet al jaren onderzoek naar dit wondergras en experimenteert met verschillende soorten van Miscanthus, de Latijnse naam van dit gigantische gras uit Azië.
De man achter het bedrijf Vibers, Jan-Govert van Gilst (hij staat in het olifantsgras onder deze paragraaf), zag met eigen ogen de teloorgang van de tropische regenwouden tijdens een bezoek aan Borneo. Tegelijkertijd zag hij stranden vol met plastic. Hij besloot om hier iets aan te doen.
Uiteindelijk ging hij aan de slag met olifantsgras, een plant met een enorm potentieel. Van de grondstof die uit olifantsgras gewonnen wordt, kun je papier en karton maken, maar ook bioplastic en biobeton. Als je dit op grote schaal zou gebruiken, heeft het de potentie om de twee genoemde problemen (gedeeltelijk) op te lossen. Hout hakken voor papier is onnodig en verpakkingen die voorheen van plastic waren gemaakt, zijn dan van een biologisch afbreekbaar materiaal gemaakt. Zodoende is er minder plastic afval en dit is essentieel voor de lange termijn gezondheid van onze oceanen. Meer bossen blijven behouden en minder plastic afval. Klinkt perfect toch? Daarom zijn wij ontzettend enthousiast over deze milieuvriendelijke papiersoort, die bovendien een prachtige, natuurlijke uitstraling heeft met zichtbare vezels.
De toekomst: milieuvriendelijke geboortekaartjes
Milieuvriendelijke geboortekaartjes zijn ongetwijfeld de toekomst, net als milieuvriendelijk drukwerk in het algemeen. Als we klimaatverandering en ontbossing willen tegengaan, dan is er simpelweg geen andere optie. Bij Kleintje Designs hopen we een klein beetje bij te dragen. Door papier zoals Paperwise en Vibers te promoten, kunnen we zelfs een positieve bijdrage leveren, hoe klein ook. Help ons mee en bestel je geboortekaartjes op prachtig en natuurlijk papier!